Pentru cei care merg pe mare folosindu-se de vele, strangand sau largand scotele, sunt importante vanturile propulsoare si valurile adeseori periculoase. Si vantul poate fi periculos cand depaseste limita initiala a marilor furtuni (20 m/sec.)
« Manevra panzelor pe apa formeaza ochiul, sangele rece, stapaneste nervii, dezvolta curajul, spiritul de initiativa pentru decizii prompte, da fiintei omenesti putinta de a conduce. » Jean BART
„Nu exista nici un sport pe lume care sa dea rezultate mai depline decat sportul nautic. El formeaza ochiul, sangele rece, stapaneste nervii, dezvolta curajul, spiritul de initiativa pentru decizii prompte, da fiintei omenesti putinta de a conduce. Sportul nautic, stabilind o perfecta armonie intre spirit si corp, este numit regele sporturilor si sportul regilor. Acest sport este numai apanajul miliardarilor? Nicidecum. Barcile se gasesc dupa toate pungile. Aceleasi satisfactii le poti avea in barca pe care singur o conduci ca si miliardarul care face inconjurul lumii in yachtul sau somptuos ca un palat flotant. O barca, un cuter, un mic yacht costa cat un automobil si slava Domnului, automobile avem destule (…)”
Sa pleci pe mare … Cine n-a visat vreodata sa treaca dincolo de orizont si sa lase in urma grijile cotidiene ? Intr-o croaziera acest vis devine realitate. A sosit timpul sa parasesti portul si iata-te singur pe mare, stapinul propriului tau destin, numai cu elementele naturii inconjuratoare, vintul, marea, norii si stelele tovarasi de drum
Dezechilibrat printr-o miscare brusca de ruliu, omul se clatina. Incearca fara succes sa se prinda de ceva. Se impiedica de filierele de bordaj si cade peste bord. Dispare. Daca este prins cu centura de siguranta va fi remorcat de ambarcatiune. Fara centura, el este dus in siaj. Si intr-un caz si in altul situatia este grava, foarte grava. Supravietuirea celui cazut peste bord depinde de rapiditatea reactiilor Dumneavoastra.
Iesirea pe mare necesita un minimum de pregatire, pentru verificarea starii de functionare a ambarcatiunii. Totul trebuie verificat si aranjat in port, cand ambarcatiunea se gaseste la loc ferit si calm si nu in mare, unde – de ce cele mai multe ori – se impun alte urgente.
Ancora este pasaportul catre libertate al yachtmanului. Este cheia catre insula visata, unde poti sa-ti petreci acea noapte linistita pe care ti-ai dorit-o tot anul, departe de lume, pe plaja pustie, cu palmierii si florile multicolore ale Sudului, unde nu se aude decat tipatul vreunui papagal….
Arta realizării nodurilor poate părea inaccesibilă unui neofit. Realizarea treselor și nodurilor decorative cere un exercițiu lung și metodic. Dar, numai cu aceste cinci noduri, de bază, pe care vi le prezentăm, puteți rezolva aproape toate situațiile din navigație. Aceste noduri simple sunt accesibile oricui.
Greementul reprezintă ansamblul arboradei, velaturii, manevrelor fixe și curente. Cum cele mai multe ambarcațiuni moderne de agrement au un greement de tip slup („sloop”), adică cu un singur catarg, vom încerca să redăm cât mai multe detalii asupra acestuia.
Rodos – Portul Mandraki (36°27,10′ N 028°13,60′ E)
Este portul principal de yachturi al orasului Rodos. Din pacate din cauza aglomeratiei de ambarcatiuni ca si a numeroaselor cabluri de pe fundul apei apar mai intotdeauna probleme de acostare si ancorare. Se ancoreaza cu pupa la chei. Posibilitati de apa, dus si curent electric la cheu pentru taxa de 5 sau 10 Euro.
Comentarii recente